1 דקות קריאה
איך פסיכודרמה עוזרת בהתמודדות עם חרדה ודיכאון

חרדה ודיכאון הם מהמצוקות הנפשיות הנפוצות ביותר בעולם, ובוודאי מהכואבות שבהן. מי שהתמודד איתם, או חי לצידם של אנשים הסובלים מהם, יודע עד כמה התחושות הללו עשויות לשתק את שגרת החיים ולפגוע בתחושת הערך והביטחון הבסיסי שלנו בעולם. תחושת מועקה כרונית, ריקנות עמוקה, חוסר אונים, דאגה מתמדת או ייאוש – הופכים לחלק יומיומי ולעיתים בלתי נסבל.

טיפול רגשי במצבים כאלה הוא לא מותרות – אלא צורך של ממש. אבל לא לכל אדם מתאימה הדרך המילולית, ולא כל אחד יכול או מצליח להביע במילים את מה שהלב מרגיש. כאן נכנסת לתמונה 

פסיכודרמה – שיטת טיפול רגשי חווייתית ועוצמתית, שמציעה דרך יצירתית ואותנטית להתחבר אל הרגש.במהלך טיפול רגשי בפסיכודרמה, המטופל לא רק מדבר על הקושי – הוא "משחק" אותו. הדמות המאיימת שמופיעה בחלומות, הסיטואציה הקשה שחוזרת שוב ושוב בראש, הקול הפנימי השיפוטי – כולם מקבלים חיים על הבמה הטיפולית. באמצעות כלים כמו דמיון מודרך, משחק תפקידים, העברה כפולה ואלתור – מתאפשר למטופל להיכנס לסיטואציות שמעוררות בו חרדה או דיכאון, אך הפעם ממקום מחוזק, עם ליווי ותמיכה, ובעיקר – מתוך שליטה.

טיפול רגשי למבוגרים בגישת הפסיכודרמה מסייע לעבד חוויות עבר כואבות, ליצור פרשנות חדשה למה שהיה, ולשחרר את הגוף והנפש מהטראומה שהצטברה. הטיפול מאפשר לנהל דיאלוג פנימי מחודש עם חלקים כואבים בתוכנו, ולבחור בתגובה אחרת – מלאת חמלה, הבנה ואפילו הומור.

גם טיפול רגשי לילדים שמתמודדים עם חרדה או תחושת דיכאון, נעשה יעיל יותר כאשר ניתן להם לבטא את עצמם בצורה חווייתית. ילד שמתקשה להסביר למה הוא עצוב, יכול להכניס בובה שמדברת בשמו או להמחיז את המצב בבית הספר – וכך לחשוף עולם רגשי עשיר שהיה חבוי.הייחוד של פסיכודרמה הוא ביכולת שלה לאפשר חיבור ישיר ולא-שיפוטי אל הרגש. היא נותנת לגיטימציה לכל תחושה – גם אם היא "מוגזמת", מביכה או לא מובנת. ובעיקר, היא מאפשרת תנועה – ממצב של תקיעות וחוסר אונים, למקום של חופש פנימי, עוצמה וצמיחה.